Köp Dioscorea elephantipes (elefantfot)

och lär dig hur man sköter växten
Dioscorea elephantipes seed

Köp Dioscorea elephantipes frön

(kallas också ”elephant’s foot”)
Slutsåld
 
 • Familj: Dioscoreaceae
 • Livsmiljö: Torra ökenlika områden längs steniga sluttningar eller under buskar. Vanligast förekommande i Sydafrika
 • Svårighet att gro: lätt-medelsvårt (se nedan för detaljer)
 

Köp 1år gammal Dioscorea elephantipes med förblandad jord

Slutsåld
(Följ vår Facebook eller Instagram för att hålla dig uppdaterad.)
 
 • Storek: 1cm caudex
 • Svårighet att odla: lätt-medelsvårt (se nedan för detaljer)
 • Placering: Trivs bäst vid fönstret från höst till vår
 • Produktinformation: Växten kommer med det speciella odlingsmediet vulkangrus, vilket passar för ökenväxter som Dioscorea. Räcker i 1 till 2 år.
  Efter 2 år, rekommenderar vi att du planterar om i en större kruka med vår pimpstenscoria eller förblandad kaktusjord.
 

Dioscoreas karaktäristiska stam kallas caudex, vilket är ett samlingsnamn för alla växter som har just en sådan stam. Vanligtvis har den en jämn hud som ung men ju äldre växten blir ju mer spricker ytan upp i delar. Lite som en sköldpadda.
Vissa afrikanska stammar gör faktiskt bröd av denna caudex.

De växer på vintern. I slutet av sommaren börjar de växa likt vindruvsrankor och får hjärtformade löv.

photo/thanks to Dornenwolf
photo/thanks to Andrew massyn
photo/thanks to Juan de Vojníkov
photo/thanks to Raffi Kojian
photo/thanks to Andrew Toskin
 

Hur man sår Dioscorea elephantipes

Här är grunden till hur man sår Dioscorea elephantipes.

 1. Förbered en behållare av något slag med ca 2-3 cm djupt såmedium(Vi har haft mest lyckat resultat med en jordblandning bestående av 50% fin pimpsten och 50% vanlig blomjord. Vanlig ”såjord” man köper i butik, vilket vanligtvis är en blandning med blomjord och sand, kan också vara bra men är det även bättre om du blandar med lite till finkornig havssand.
 2. Så fröet och täck utsädet med ett tunt lager jord. De måste ha ordentlig kontakt med jorden, så täck med så pass mycket att fröna inte kan röra på sig.
 3. Vattna rikligt, med sprayflaska (häll inte med kanna då vi inte vill ha någon rörelse i jorden och förflyttning av fröna)
 4. Till dess att fröet grott, håll jorden fuktig genom att till exempel sätta den i ziplock väska eller lägga ett lager plastfolie över behållaren. Om du har möjlighet att spraya de två gånger i en dag, du kan hålla behållaren öppet. Till den sätt du kan minska risken för mögel.
 5. Ge halvmycket ljus

Dioscorea elefantipes frön kan få mögel väldigt lätt. Det finns flera sätt att undvika detta:

 • Sätt det på en plats där den får brokigt solsken, alltså växlingsvis skuggat och direkt solljus.
 • Täck inte för hårt så att luften stannar kvar i behållaren hela tiden. Du kan göra detta genom att till exempel göra små hål i plastfolien eller öppna förslutningen då och då för att låta luften bytas ut

Innan fröna grott, är den största utmaningen att hålla dem fria från mögel. Om man lyckas,
borde de gro på ungefär 2 veckor.
I vissa fall har fröna inte börjat gro förrän efter ett helt år, så ge aldrig upp om du inte ser någon förändring i dina frön.

Hur man sköter Dioscorea Elephantipes

Efter att du lyckats gro fröet ska vi också få växten att trivas så bra som möjligt. Tumregel för Dioscoreas skötsel är så att jorden inte ska stå ”blöt” i mer än 2 dagar (med ”blöt” menas att man kan se att jordytan är mörk av fukt). Det är viktigt att se till så att placering, bevattning, jordblandning och kruksort är i linje med denna regel. Nedan kan du läsa detaljer.

Jord

Vänta i ca 1 år innan du planterar om, då caudex (själva ”kulan” längs ner på stammen) har vuxit till 1 cm storlek. Använd jord som dränerar mycket väl. Pimpstenbaserad blandning eller färdigblandad kaktusjord kan vara bra alternativ.

Bevattning

På vintern när du började se sprout från caudexen, vattna regelbundet. På sommaren vilar de. Då vattnar du bara ibland.

Ljus

Mycket ljus när den växer. På sommaren brukar de tappa löven och blir inaktiva, ställ då bort den från fönstret och undvik direkt solljus på den vilande caudexen.

Placering

I Clanwilliam distrikt (Sydafrika) där den växer naturligt kan temperaturen variera från ca 5-35°C. Det blir mer regn på vintern från 30-40 mm nederbörd (vilket är om den torra säsongen i Sverige) Sommaren är mycket varm och torr och den får bara ca 2-3 mm nederbörd per månad.

Det är klokt att hålla luftfuktigheten runt 40-60% vilket är den intervall som de har i deras livsmiljö.
Så är det perfekt att hålla den inomhus både temperaturmässigt och fuktighetsmässigt.

Även om lägsta temperatur kan vara -4°C, är det inte rekommenderat att ha växten på balkongen eftersom den relativa fuktigheten utomhus är ganska hög. Då vattnet i jorden inte heller dunstar bort lika lätt vintertid blir risken för övervattning och mögelinfektion högre.

Blomning

Dioscorea är en dioik växt, vilket betyder att individer är antingen manliga eller kvinnliga.
Den blommar från maj till juni. När de väl blivit pollinerade produceras frön från september till oktober.

Recensioner från kunder

Alla 10 fröna av Dioscorea elephantipes har grott!
Jag sådde dom i vanlig såjord med lite perlite i ett frö i varje liten plastkruka och ställde dom i en plastlåda med ett lock över fasttejpad på baksidan, som jag hade lite öppen längst fram alltså lite snett, ca 3 cm, för att det skulle komma in luft.
Lådan placeras i ett stort burspråksfönster som ligger i sydväst och den fick lite sol och lite skugga. Längsta tiden av dagen kommer ljuset från väster.
Jag duschade lite med en sprayflaska varje morgon.
Dom första 9 fröna hade grott redan efter en dryg vecka sedan grodde det sista efter ytterligare en vecka! då tog jag bort locket men lådan står kvar på samma ställe.
Dom får lite svag gödning av substral en gång i veckan, och det verkar vara bra.
Jag beställde samma frön från Kina för ett par år sedan och gjorde ungefär likadant då men inte ett enda av dom fröna grodde men dom var inte alls lika fina som fröna som du skickade. Därför tycker jag att det här var extra roligt.
— Iréne