Mini Leca kulor (2-6mm)

Köp billigaste i Sverige
Mini Leca kulor ger dränering för krukväxter. Billigt och tufft, ett bra alternativ för pimpsten eller perlit. Du kan välja mellan 1L, 5L, 30L och 60L, allt till rimliga priser!
Leca
(Lättklinker)

Leca

  • Storlek: 2-6mm
  • Densitet: 400-520kg/m3
  • Användningsanvisningar: Används för att förbättra dräneringen och jordstrukturen i jordblandning, för att täcka jorden på blomkrukan, för hydroponics och så vidare.
Slutsåld
Tyvärr kommer vi inte att lägga till fler lager.
(Vi lägger ner verksamhet!)

 

Vad är Leca

Leca kulor 2-6mm

Leca på engelska är ”Lightweight expanded clay aggregate”. Alltså, det är gjord av lera, och väldigt lättviktig material. Leca tillverkas genom att hetsa upp lera upp till 1200C. Leca säljs på olika namn bl.a Eca, Clay pebbles, Clay balls, exclay Hydroton, Hydroleca och Clay spheres. Förutom odling används den också som ett byggnadsmaterial.

Varför plantera med Leca?

Det är tufft och luftigt med många hålrum inuti. Precis som pimpsten funkar Leca som en av substrater som ge bra dränering i blandningen och göra jord luftigt.

Dränering och luftighet, varför är det så viktigt?

Dränering är väldigt viktigt för att dina plantors rötter inte ska drunkna och ruttna. Till ökenväxter som kaktusar eller elefantfot är dräneringsförmåga i jorden även avgörande, men det är också viktigt för vanlig krukväxter.

Växterna använder också syre för att växa och syret tas in båda från luft och jord. Det är en nybörjarens misstag att tänka att jorden måste kunna hålla vatten mycket för växterna växer med vatten. Sanningen är att är syren lika viktigt som vatten. Lecas porositet skapar hålrum som möjliggör en bättre syretillförsel ner till rötterna. Alltså med Leca blir det lättare att balansera mängden syren och vatten i jorden.

Skillnad mellan liknande produkter

Det finns många alternativ som Leca på marknaden. Här förklarar jag vad är det som är speciellt med Leca.

Läs också >> Jämför pimpsten, Leca, perlit och vermikulit

Perlit och vermikulit är de två alternativ som syns ofta i en blomsteraffär. De krossas ner lätt då kan inte användas längre. Leca är ett bättre alternativ för det är tufft och kan inte krossas så lätt. Perlit och vermikulit har mycket mindre densitet och kan ibland flyter upp på krukas ytan när man bevattnar. Det händer sällan på Lecan.

Pimpsten är en annan alternativ till Leca. Pimpsten är mycket användbart fast är dyrare än Leca.

Vanlig Leca och mini Leca

Leca kulor 2-6mm och vanlig leka 8-14mm

Leca har bra balans som ett substrat. Tufft och billigt. Men ibland passar vanlig Leca inte som substrat. Till exempel till kaktusar och andra ökenväxter som har tunna och känsliga rötter. De har svårt att etablera sina rotsystem i jordblandningar som har för stora korn. Mini Leca som vi säljer har 2-6mm för kornstorlek som är helt lämplig för kaktusodling.

Användning

Man kan till och med använda Leca som det enda odlingsmediet i en kruka som hydroponik. Annars rekommenderar vi att blanda 20-70% Leca i jordblandningen beroende på vilken struktur och vilka egenskaper man vill att jorden ska ha. Men som sagt, större andel Leca i blandningen ju snabbare torkar jorden och ju mer behöver du vattna din växt.