Pimpsten för odling

Köp billigaste i Sverige
Pimpsten för växter! Vi har tre olika kornstorlekar, 10-35mm, 2-8mm och 0.5-2.8mm. Du kan välja mellan 2L, 8L, 24L och 72L, allt till rimliga priser!
Pimpsten
(krossad vulkansten / lava granulat för odling)

pimpsten(pumice)

 • Storlek: grov(10-35mm) / medium(2-8mm) / fin(0.5-2.8mm)
 • Densitet: 300-550kg/m3 (grov) /400-650kg/m3 (medium) / 485-680kg/m3 (fin)
 • Ph: 6.4-7.0
 • Användningsanvisningar: Används för att förbättra dräneringen och jordstrukturen i jordblandning, för att täcka jorden på blomkrukan, för hydroponics och så vidare.
Prislista grov
10-35mm
medium
2-8mm
fin
0.5-2.8mm
Frakt
2 liter 32 kr
Slutsåld
38 kr 66 kr
8 liter 95 kr
Slutsåld
Slutsåld
98 kr
24 liter
Slutsåld
Slutsåld
Slutsåld
109 kr
72 liter*
Slutsåld
Slutsåld
Slutsåld
327 kr
(inkl. moms)
Tyvärr kommer vi inte att lägga till fler lager.
(Vi lägger ner verksamhet!)

 

Vad är pimpsten

Pimpsten är en vulkanisk sten. Förutom odling används den också bland annat till rengöring, hudvård samt filtrering av vatten. Pimpsten kan komma i många olika storlekar, från pulver till stenar stora som din näve, men i odlingssyfte används oftast grus med korndiameter på 0.5-8mm. Vi säljer pimpstensgranulat i tre olika storlekar,10-35mm, 2-8mm och 0.5-2.8mm.

Vår pimpsten kommer från hekla vulkanen på Island.

Varför plantera med pimpsten?

Pimpsten gör odling väldigt mycket lättare! Den kallas ibland för det perfekta odlingsmediet. Nedan följer anledningarna till varför växtälskare är så förtjusta i pimpstenen.

Justera dränering

Dränering är väldigt viktigt för att dina plantors rötter inte ska ruttna. Rotrötta är en av de främsta orsakerna till att växter dör och det är väldigt svårt att upptäcka ruttnade rötter innan det är för sent. Därför är det viktigt att förhindra det innan det händer.
Pimpsten har tre gånger bättre dränering än vanlig blomjord. De stora partiklarna gör att större hålrum skapas, i vilka överskottsvatten kan rinna ut.

Ge syre i jorden

Växterna använder syre för att växa och syret tas in båda från luft och jord.
Pimpstenens porositet skapar hålrum som möjliggör en bättre syretillförsel ner till rötterna. Kombinerat med dräneringsförmågan blir pimpstensjorden både luftigare och syrerikare.

Fixa jordens struktur och varar längre

Vanlig blomjord är vanligtvis torv-baserad. När torvjord torkar, krymper den och tenderar att fastna i den nya mindre formen. Vad som händer är att ett gap skapas mellan blomkrukan och jorden, vilket leder till att vattnet rinner igenom krukan för snabbt. Då hinner inte de centrala delarna suga åt sig vattnet och risken för undervattning ökar. Använder man 100% blomjord rekommenderas det därför att plantera om växterna varje år så att jorden inte krymper. Har man istället blandat med pimpsten som är hårt och oorganiskt förändras inte jordens struktur på samma sätt och volymen behålls trots många bevattningar. Alltså, med pimpsten i jorden behöver man inte plantera om lika ofta.

Fri från bakterieinfektion och återvinningsbar

Men även om man använder pimpsten i sin jordblandning är det viktigt att plantera om växterna med ny jord efter några år eftersom gammal jord har högre risk för bakterieinfektion. Bakterier lever bara i organiska material (som vanlig blomjord, kokosfiber eller vitmossa), medan mineralmaterial (till exempel lavasten som pimpsten, sand, lera) är fri från bakterie. Du kan alltså använda samma pimpsten även när du planterar om, och behöver bara byta ut den organiska andelen av din jordblandning.
När man återanvänder pimpsten, filtrera blandningen för att ta ut bara pimpsten och skölj sedan stenen noggrant för att bli av med alla gamla rötter och blomjord.

Täcka jorden

Att använda pimpsten för att täcka jorden är inte bara för att göra blomkrukan snyggare utan har även flera praktiska anledningar.
Pimpsten på ytan förhindrar uppkomsten av bananflugor. Samt när man vattnar krukan, leds vattnet lättare ner i jorden och förhindrar att vattnet ansamlas på ytan av jorden på grund av ytspänning. Detta förenklar bevattning avsevärt.

Hydroponik

Man kan använda bara pimpsten när man odla, sam är det mycket användbart även för hydroponik.

Användning

Som vi har skrivit ovan har pimpsten mycket hög profil som ett odlingssubstrat. Den fångar bra mängder vatten, näringsämnen och luft, behåller form länge, och är ett 100% bakterierfritt mineralmaterial. Dess vikt och storlek gör den också väldigt lätthanterlig. Man kan till och med använda pimpsten som det enda odlingsmediet i krukan, men kom då ihåg att vattna ofta! Generellt rekommenderar vi att blanda 20-70% pimpsten i jordblandningen beroende på vilken struktur och vilka egenskaper man vill att jorden ska ha. Men som sagt, ju större andel pimpsten i blandningen ju snabbare torkar jorden och ju mer behöver du vattna din växt.

Kaktusar och suckulenter

Växter som kaktusar och suckulenter behöver en jord som torkar snabbt. Om jorden håller fukt i mer än två dagar är risken för rotröta mycket högt.
Använd då gärna mer än 30% pimpsten i blandningen för att förhindra denna risk.
Läs gärna Kaktusjord blandning för mer information.

Inomhus växter

Känslighet för övervattning är olika från växt till växt men det här är exempel på växter som är mer känsligt för övervattning.

 • Maranta
 • Calathea
 • Araceae familj
  -Syngonium
  -Alocasia
  -Dieffenbachia(prickblad)
  -Aglaonema(silverkalla)
  -Zantedeschia(kalla)
  -Spathiphyllum(Fredskalla)
  -Zamioculcas(Garderobsblomma)
 • Banan
 • Peperomia
 • Palmer
 • Gerbera
 • Begonia

Nästan alla krukväxterna har viss risk för rotröta och därför är viss andel pimpsten alltid användbart. Men för växterna i listan ovan är det rekommenderat att använda något högre procentandel av pimpsten i din jordblandning. Om plantor står i mörkare och svalare läge, torkar jorden saktare. Om jorden håller sig blöt mer än en hel dag efter bevattning, öka andelen pimpsten.