Sphagnum moss (orkidémossa)

Köp högkvalitativ vitmossa för odling
Orkidémossa
(Sphagnum cristatum)
  • Urspring: Nya Zeeland
  • Klass: AA grade, Ultimate grade

Prislista AA
grade
Ultimate
grade
Frakt
25g (2L) 39 kr

Slutsåld
13 kr
(inkl. moms)
Tyvärr kommer vi inte att lägga till fler lager.
(Vi lägger ner verksamhet!)

 

Kvalitet

Detta är högkvalitativ Sphagnum moss från Nya Zeeland.
Det finns olika arter av sphagnum moss men till hortikultur är ”Sphagnum cristatum” den mest eftertraktade.

Dubbelt så dyrt, men håller 5+ gånger mer

På bilder övan kan du se skillnaden mellan Nya Zeeländsk Sphagnum moss (”Sphagnum cristatum”) och kommersiell vitmossa som säljs i en vanlig trädgårdsaffär. Nya Zeeländsk Sphagnum moss är köttigare och har längre strängar. Tjock mossa ger luftigare rotmiljö. Längre strängar är dessutom lättare att använda när man virar rötter med den, som till exempel när man planterar orkidéer eller gör en kokedama. Den här sorten är hållbar och varar längre än billigare alternativ.

Däremot, mossa som kommer från Kina eller andra Asiatiska länder är vanligtvis ”Sphagnum palustre” eller ”S. cuspidatum” vilka lättare bryts ner, ibland så fort som efter ett halvår. Trasig mossa blir komprimerad vilket kan kväva rötter och orsaka rotröta.

Nya Zeeländsk mossa kan användas upp till 5 år utan att omplanteras.

Skördas ansvarsfullt

Sump- och träskmarker där vitmossor växer kan vara väldigt känsliga biotoper och skördning kräver därför väldigt stor omsorg. Besgrow, som vi importerar våra produkter från, erbjuder bara mossa som skördas på ett hållbart sätt från ett odlat träsk på den Nya Zeeländska västkusten.

Skillnaden mellan AA grade och Ultimate grade

Vi säljer sphagnummossa med två olika klassningar/grades. ”AA grade” är en högkvalitativ vitmossa för att odla växter i, göra Kokedama med, plantera sticklingar i, till amplar och så vidare. För de flesta användningsområden räcker det med ”AA grade”.

furan (fukiran) i sphagnum moss, vitmossa, orkidé mossa

”Ultimate grade” är den vitmossan med allra högsta kvalité. Den har de längsta fibrerna på marknaden och används specifikt för odling av den japanska orkidén Fukiran (Vanda falcata).
Furan/fukiran är en populär växt för inbitna växtälskare i Japan. Den används ofta i krukarrangemang och man anordnar till och med tävlingar för att utse den vackraste Fukiran. För dessa arrangemang är det nödvändigt att använda sig av den högsta möjliga kvalitén på vitmossa.

Användning

Nedan hittar du guide till vitmossans användningsområden.

Orkidé

Sphagnum moss har smeknamnet ”Orkidémossa”.

Epifytiska orkidé
Photo/thanks to Dinesh Valke

Många orkidéarter är epifyter vilket betyder att i deras naturliga livsmiljö fäster de sina rötter på ytan av ett annat träd och fångar då vatten och näring som rinner ner längs trädet.

I motsats till växter som lever i jord, där rötterna växer ner i jorden, brukar epifyter leva i en miljö där deras rötter har bättre kontakt med luften. Därför vill vi gärna imitera orkidéns naturliga miljö för att få den att må så bra som möjligt. Det är här vitmossan kommer in i bilden. Den har förmågan att både absorbera en stor mängd vatten så att rötterna inte torkar ut, samtidigt som den är så porös att syre lätt når rotsystemet. Se därför till att du inte packar vitmossan för hårt runt rötterna, då kvävs de.

Hur man bevattnar en Orkidé i vitmossa

Bland med bark, har den runt kruktop eller kan även används endast vitmossa som medie.
Läs även Hur man plantera orkidé i vitmossa (sphagnum)

Ampelväxter och monterade plantor

Av samma anledning är det bra att använda vitmossa till hängande växter. Precis som orkidé är hängande växter vanligtvis epifyter.

Om du har haft det svårt att ta hand om växter från listan nedan, kan man prova att odla dem i vitmossa. (Man kan ta ministorleken om man bara vill testa på en växt!)

  • Hoya
  • Anthurium (Flamingoblomma)
  • Dischidia (Rotgömma)
  • Aeschynanthus (Ampelfackla)
  • Bromeliadsfamiljen (Ananas, Tillandsia inkl. ”air plants”, Vriesea, Juvelblomma)
  • Tropiska ormbunkar (Fågelbobräken, Älghornsbräken)
  • Tropiska kaktusar (Rhipsalis, Epiphyllum, Novemberkaktus)
 
Man använder också vitmossa i ampel till växter som är inte epifyter, men då av andra anledningar.
 

Photo/thanks to Bahnfrend

Blomsterarrangemang som visas i bilden görs med en speciell ampelkorg (trådampel). Vanlig jord faller ner igenom korgens luftande hål och vitmossan och dess långa strängar behövs då för att hålla ihop mediet.

 
tropical plants mounted on the cork bark

Med vitmossa blir det också enklare att odla växter vertikalt. Monterade växter som på bilden använder vitmossans absorberande förmåga för att hålla kvar vatten till rötterna över tid.
Epifytiska växter passar igen ganska bra till monterande arrangemang av denna sort.

 

Förökning av sticklingar och luftavläggare

Fuktig, luftig och steril miljö, vilket vitmossan ger, är lämplig när man förökar växter med sticklingar eller när man göra en avläggare.


Photo/thanks to Mihailo Grbic
 

Köttätande växter

Många köttätande växter lever i träsk bland sphagnum moss. Därför passar vitmossan väldigt bra när man vill imitera deras naturliga miljö.
Köttätande växter är ganska krävande att odla inomhus eftersom de har högt krav på både ljus och fuktighet.
Många människor använder därför glasburkar till köttätande då både ljuset kan komma in och fukten stanna kvar.