Maskkompost

Organisk material rik med humus
Maskkompost är näringsrik gödsel. Vill du använda organisk och ekologisk material för dina växter men våga inte kompostera på egen hand i balkongen? Då kan du köpa färdiga vermikompost!

Maskkompost

(Vermicast, Worm Humus, Maskgödsel)

maskkompost

  • Organiskt material: 32-35%
  • Näringshalt: kväve (N) 1.25-1.4%, fosfor (P2O5)1.2-1.7%, kalium(K2O)3.8-5.5%, humussyror 4-5%, fulvosyror 0.65-0.75%
  • pH: 6,5-7,2
  • Densitet: 500-700kg/m3
  • Användningsanvisningar: Används för att ger näring och förbättra jordstrukturen i jordblandning.
Storek Pris Frakt*
0.8 liter 24 kr 66 kr
8 liter 135 kr 98 kr
18 liter
Slutsåld
(inkl. moms)
Tyvärr kommer vi inte att lägga till fler lager.
(Vi lägger ner verksamhet!)

*Köper du andra produkter då förändrar fraktkostnaden. Vi skickar mejl med exakt fraktavgift innan betalningen. (Läs också Hur funkar beställning?)

 

Vad är Vermikompost

Instruktion från tillverkaren

Maskkompost (biomull) är organisk material som producerats av maskar och andra mikroorganismer under en mesofilisk process. Slutprodukten är ett helt stabilt organiskt gödningsmedel med högt innehåll av humus. Mängden humus beräknas genom att multiplicera mängden organiskt kol. (dvs 15-30% i maskkompost) med en koefficient (medelvärde = 1,724). Maskkompost innehåller ett antal biologiskt aktiva mikroorganismer och jäsningsprodukter och en mängd näringsämnen som lätt kan tas upp av växter. Den har också ett högt innehåll av tillgängligt vatten. Maskkompost innehåller också växthormoner och humusämnen som reglerar plantans tillväxt.

När maskkompost används som näring till växter bevaras grobarheten i jorden (näringsutarmad jord förhindras) och nitratmängden minskar i frukt och grönsaker med 7-10 gånger jämfört med mineralgödsel. Tillräckliga halter av mikronäringsämnen är en av många indikatorer på jordens produktivitet. Växter behöver sju mycket viktiga mikronäringsämnen: bor, koppar, mangan, zink, järn, kobolt och molybden. Alla dessa återfinns i maskkompost. Till skillnad från vanlig kompost har maskkompost antibakteriella och svampdödande peptider, såväl som andra skadedjuravstötande ämnen. Maskkompostens surhetsgrad är nära neutral, dvs pH 6,5-7,2.

Jämfört med gödsel har maskkompost hundra gånger mer bakterier, något som återställer jordens hälsa. När den blandas med jord förhindras också spridningen av bärare av olika växtsjukdomar. Maskkompost innehåller ett antal auxiner, heteroauxiner och andra biologiskt aktiva ämnen som förbättrar återplanteringsprocessen, påskyndar groende och ökar växtens motståndskraft mot sjukdomar.

Användning

Grodd och grönsaksskott

Blanda 1 del maskkompost och 4 delar jord (eller 3 delar torv och 1 del sand)

Omplantering av blommor och plantor

Vid omplantering av grönsaker och trädgårdsblommor, blanda 1 del maskkompost och 3-5 delar jord. Vid omplantering av krukväxter, blanda en del maskkompost och 5-7 delar jord.

Extra gödning under vegetativ tillväxt

Fördela maskkompost runt plantan (~0.5 l/m2), blanda den med jorden och vattna.

Förbättra jordhälsa

Blanda 0.5~1 l/m2 maskkompost med jordens toppskikt och vattna. Om jorden är väldigt utarmad, använd mer maskkompost.

Grönsaker i odlingslådor

0.4~1 l/m2

Gräsmattor

Vid sådd av gräsmatta, blanda 1-2 l maskkompost med jord, och blanda in detta i 1 m2 av gräsmattan.

Träd och buskar

0.5~3 l/m2