Gula blad av Monstera ’monkey-mask’

Monstera adansonii ’monkey-mask’ är ganska lättskött och förlåtande, men ibland kan de visa en tecken att de behöver lite mer än vardags vård.

Gula blad är något som man känner igen ofta på monky. Det finns några anledning som hamnar i gula blad, ibland helt naturligt, ibland behöver de en liten speciellt vård. Nedan har jag listat upp alla orsak av gula blad och hur man ta hand om dem.

Gamla blad

Gammal blad eller bladen lossnas från stam blir gula. De är ingenting för dig att bryr om. De faller ner naturligt men du kan också ta bort dem.

För mycket ljus

Söder fönster kan blir för ljust på sommartid och de kan få gula blad från solbränning. Ta in lite krukan i rummet och se till att de får ingen starkt direktljus.

Kvävebrist

Kväve ansvar till gröna färg på bladen. Om växten står i samma jord i mer än ett år utan ytterligare gödsel, är det möjligtvis på grund av kvävebrist som din växten fick gula bladen.
Gödsla växten då med en gödningsmedel som har hög kväve. Vanlig flytande gödselmedel för krukväxter räcker.

För mycket eller lite vatten

Knepigaste är när det finns problem i bevattning. Gulning av blad kan orsakas båda från för mycket eller för lite vatten.

Vi börjar med undervattning situation.
Om du har möjlighet att öka bevattnings frekvens då är det enklast lösning. Om du är för ”busy or lazy” för att vattna så ofta, använda krukan utan håll med innerkruka i insidan.
Vatten rinner inte ut från botten så du måste vara försiktig så att det blir övervattning. Lägg Lecakulor eller pimpsten i botten för att ge buffertskikt(buffer layer). Buffertskikt fungerar precis som en självvattnande kruka.

Vattnar du så ofta som 2 gånger i veckan men jorden fortfarande torkar upp snabbt? Det kan vara på grund av gammal jord. När torv (huvudmaterial till vanlig blomjord) blir gammalt blir det komprimerad och vatten inte sugas upp i medium ordentligt utan de rinner ut direkt genom öppning mellan krukan. Då blir det undervattning situation. Sådan jord måste bytas om.
Innan omplantering sätt du krukan i en skål med vatten en dag så att jorden lossnar upp. På så sätt kan man undvika från att skada rötter genom omplantering.
Nu ska vi prata om övervattning situation.
Om blad ser gula och vissnat ut samt jorden har varit ganska blöt, det kan vara en övervattning.
Ta ut växten från krukan och känn rötter.
Om rötter känner hårt då har du chansen att skydda växten genom omplantering.
Läs också >> Jordblandning till Monstera adansonii ’monkey-mask’

rooted monstera monky maskKänner den mjuk på rötter då har de ruttnat och är tyvärr för sent att rädda hela plantan. Men det finns fortfarande möjlighet att rädda en del av den! Tur är monky-mask lätt att föröka sig med sticklingar. Klipp växten 2 till 3 noder från topp, lägg den in i vatten och sätt den på ljust plats. Runt om en vecka kommer nya rötter från noder. Man kan lämna den i vatten i några veckor utan problem så länge man byta vatten varje vecka, men för friskare tillväxt är det bättre att plantera i jord. Denna gång kan du kanske använda Leca eller pimpsten i blandningen så att du slipper övervattnar de igen 🙂

 


Köp sticklingar till Monstera monky-mask och läsa grundläggande Skötselråd