Föröka Monstera variegata i vitmossa

Jämfört med en vanlig Monstera har en kultivar ’variegata’ mindre klorofyll och mindre kraftigt växtsätt. Det påverkar också när man förökar växter. Monstera släkt i huvud taket är rimligt lätt att ha en ny planta med sticklingar, men när det gäller variegata tar sticklingar längre tid att rota sig och utsättas större möjlighet att misslyckas.

Det som man kan använda är vitmossa. Det är ett substrat som är luftig samt håller fuktighet. Steril och naturligt sur miljö (PH-värde 4,8) är ovänliga för bakterier utan att skada växter själva.

Med vitmossa kan man föröka variegata sticklingar lättare och säkrare!

 

Vad är vitmossa?

Vitmossa är en vanlig namn till en växtsläkte Sphagnum. Arternas livsmiljö utbredas över många länder. I Sverige växer ungefär 45 arters sphagnummossa men är arterna i Sverige inte lämpligt för odling.

När det gäller odling är Sphagnum cristatum från Nya Zeeland ett bästa val. Vitmossa har bredd utbud användning inom odling såsom att odla orkidé eller köttätande växter, amplar och ympning och förökning av sticklingar.

Läs mer om vitmossa

För att lyckas med att föröka Monstera variegata i vitmossa

jämförelse mellan hög- och låg kvalitativ Sphagnummoss

”Luft” är en nyckel för ett bättre resultat. Skaffa en högkvalitativ vitmossa som är köttigare och starkare för att hålla mer luft runt rötter.

Köp högkvalitativ vitmossa för odling

 

Har du skaffat brakvaritativ vitmossa då ska vi föröka växter!

Förbered sticklingar

monstera stickling

Klipp monstera på en nod, lämpligen en som redan har rot som växer ut. Ta ca. 1L vitmossa och fukta dem. Lägg stickling och vitmossa i en burk (utan hål i botten).

Placera burken

Placering är viktigt för att lyckas! Lägg burken på en halvskuggigt, ljummen läge tills plantan rotar sig.

För värm, till exempel över element eller där direkt sol värma upp vitmossan i burken, då är det större risk för ruttning. För mörkt kan växten inte få energi för att växa. 0.5-2 m in i rum från fönster är en tumregel.

Sköta den i burken tills den rotar sig

Fukta vitmossan regelbundet. Var noga med att rensa bort överskott vatten, alltså alla vätska måste sugas upp av vitmossan. Den som vitmossan inte kan suga upp bor inte stanna i burken.
Tills växten rotar sig behöver ingen näring.

Omplantera växten i en kruka

När växten fick nya rot är den redo att tas hand om som en vanlig krukväxter. Plantera om växten i en kruka med jord. Vitmossan runt rotter behövs inte tas bort.

Det är också möjligt att fortsätta odla monstera i vitmossa om du är van vid hydroponik.

 




Köp högkvalitativ vitmossa för odling