Hur man planterar orkidé i vitmossa (sphagnum)

Orkidé är en av mest populär inomhusväxter. De är tämligen tåliga växter fast man behöver lite erfarenhet för att odla dem successivt. Vanligen efter ett par år dödar man orkidé av antingen för mycket eller för lite bevattning.

Idealisk vattningen till Orkidéer

Orkidéer vill bevattnas ett (på vinter) till två (på sommar) gånger i veckan, tillräckligt mycket för att våta hela substrat som vanligen är bark (träflis). Viktigt att kasta överskott av vatten. Aldrig låt vatten stående på fatet eller i krukan utan hål.

I verkligheten…

..bevattnar man antingen för lite med oro att övervattna, eller för mycket för det är för jobbigt att kasta vattnet på faten varje gång. I många fall det är kombination av båda.

Vanligaste scenario går till så här:
När man köpa (eller få som en present) orkidéer kommer de i en kruka fylld med bark. Bark har mycket bra dräneringsförmåga. I en plantskola där är fuktig i luften och bevattningen är högt systematiserad är bark en perfekt substrat för de är billiga och effektiva. Men vår bostader ger en helt annan miljö till orkidéer, vanligen för torra i luften. Då måste man bli även mer noggrant med bevattningen. Man brukar rekommenderas att ge vatten en gång i 7-10 dagar. Men på sommar vid en fönster, eller även på vinter ovanför elementer, blir det för varmt och torrt att de torkar upp för snabbt. Man hinner inte ta hand om växter så ofta som två gånger i vecka, så man börjar att ”fuska” lite med att lämna vatten i faten eller i krukan så att det räcka för en hela vecka.

Vitmossan gör det enklare

Vitmossa (sphagnum på latin) har smeknamnet ”Orkidé mossa”. Det är verkligen användbart när man odlar orkidéer därför att man kan minska bevattnings frekvens.

Vitmossan suger upp mycket vatten medan de håller sig med tillräckligt mängd luft i krukan. Krukan kan håller mer vatten så att man kan vattna mindre ofta helt enkelt.

Hur man använder vitmossan till orkidéer

Man måste dock alltid vara lite försiktigt när man använder en obekant substrat. Jämfört med bark som orkidéer brukar kommer i håller vitmossan väldigt mycket mängd vatten. Så är det bättre att börja med att blanda lite vitmossa med bark. Observera noga på början hur lång tid det tar att torka upp. Till orkidésorter som Phalaenopsis (vanligaste orkidésorts), Dendrobium, Cymbidium, Ludisia och Vanda tumregel är att låt substraten torkar upp efter en vecka till tio dagar. Miltonia, Oncidium och Paphiopedilum vill gärna ha fuktigare miljö så ungefär två veckor kan substrat hålla fuktighet. Nästa bevattning sker bara när du ser till att substraten är mer eller mindre torkat upp. Man kan använda högre proportion vitmossa när substraten torkar upp snabbare än den här regel. Till fuktig-älskade orkidésorter använder vissa odlare endast vitmossa som medie.
Se till att du inte packar vitmossan för hårt i krukan, då tappar mellanrum som är livsviktiga för växter.

Högkvalitativ vitmossan rekommenderas

Det finns olika arter i vitmossa=sphagnum mossa släkten men den som kallas ”Sphagnum cristatum” är bästa för att använda som substrat.

jämförelse mellan hög- och låg kvalitativ Sphagnummoss

Blomsterkedjor brukar har mindre kvalitativ alternativ ”Sphagnum palustre” eller ”S. cuspidatum”, vanligtvis från Kina. Skillnaden är helt tydlig som du kan se på bilden. Köttigare Sphagnum cristatum är luftigare och är starkare så det är effektivare när man vill ha bra balans vatten och luft i krukan. Dessutom om man använder låg kvalitativ vitmossa kompakterar det och bryts det ner snabbare. Hög kvalitativ vitmossan kan används ungefär i tre år medan låg kvalitativ alternativ varar bara ett år.

 
Köp högkvalitativ vitmossa för odling

Varför använder man inte vanlig blomjord till orkidéer?

Många orkidéarter är epifyter vilket betyder att i deras naturliga livsmiljö fäster de sina rötter på ytan av ett annat träd och fångar då vatten och näring som rinner ner längs trädet.

Epifytiska orkidé
Photo/thanks to Dinesh Valke

I motsats till växter som lever i jord, där rötterna växer ner i jorden, brukar epifyter leva i en miljö där deras rötter har bättre kontakt med luften. Därför vill vi gärna imitera orkidéns naturliga miljö för att få den att må så bra som möjligt. Bark som substrat passar bra när man vill ha luftiga rotmiljö, men vanliga bostader brukar vara för torra jämfört med plantskolor där odlas orkidéer innan de kommer till i affärer. Det är här vitmossan kommer in i bilden. Den har förmågan att både absorbera en stor mängd vatten så att rötterna inte torkar ut, samtidigt som den är så porös att syre lätt når rotsystemet.