Jämförelse mellan pimpsten, leca, perlit och vermikulit

Perlit, vermikulit, leca(Lättklinker, lecakulor) och pimpsten är de vanligaste dräneringsförbättrande substraten man kan köpa i Sverige. Med hjälp av dessa substrat i jordblandningen får rötterna lättare luft samt förhindrar att jorden blir kompakt över tid.

Hur fungerar det exakt?

Ökar luftflödet i jorden

-Enbart blomjord
Blomjorden är vanligen torvbaserad jord. Den används på grund av sin förmåga att hålla fuktighet och näring till växten. Men denna absorberande förmågas baksida är att jordens lufttillförsel minskar.

-Mixad med perlit / vermikulit / leca / pimpsten
Blanda perlit eller liknande substrat i blomjord. Dessa substraters korn är stora och porösa, vilket skapar håligheter i vilka luft kan ta sig ner i jorden.
Tro det eller ej men precis som oss behöver växterna andas och förbränna energi för att uträtta jobb, i deras fall fotosyntesen. De andas alltså genom sina rötter och behöver därmed kontinuerlig syretillförsel till rotsystemet.

Förhindra komprimering av jorden

-Enbart blomjord
Med tiden kommer torvbaserad jord att komprimeras och bli svårare att vattna, vilket kräver omplantering.

-Mixad med perlit / vermikulit / leca / pimpsten
Grovkornigheten och hårdheten på dessa substrat, särskilt pimpsten och leca, bryts inte ner så lätt och förhindrar på så vis att jorden komprimeras över tid.

Jämför pimpsten, leca, perlit och vermikulit

Men är dessa substrat exakt samma? Tja, inte riktigt. Nu när vi fått lite koll på hur de fungerar så ska vi ta och jämföra dem med siffror.

Material Densitet
vikt per L
Mängd vatten
som hölls per L
Storek Åter-
användbarhet
Tillgänglighet Pris: 5L Pris: 20L
Perlite 90g (30%)* 315ml (79%)* 1-6mm Svårt Vanlig 50kr 110kr
Vermiculite 80g (27%) 280ml (70%) 2-5mm Vanlig 65kr 120kr
Leca 250g (83%) 50ml (13%) 8-14mm Möjligt Vanlig 30kr 80kr
400g (133%) 100ml (26%) 2-6mm Ovanlig 55kr 115kr
Pimpsten 550g (183%) 250ml (63%) 0,5-2,8mm Möjligt 65kr 148kr
500g (166%) 250ml (63%) 2-8mm Möjligt 60kr 140kr
400g (133%) 250ml (63%) 10-35mm Ovanlig 58kr 135kr


* Siffrorna i tabellen jämförs med torvbaserad jord som väger 300g samt håller 400ml vatten per liter

Vermiculite och perlite är engångssubstrat

Dessa båda substrat är både lätta att få tag på och prisvärda, särskilt när de köps i bulk. Använd 20-50% i blandningen och du får en god lufttillförsel och dränering.

Nackdelen med dem är att partiklarna lätt krossas. När de är krossade förlorar substraten sin dräneringsförmåga. De kan heller inte återanvändas när de väl gått sönder.

Dessutom är de 1/3 av blomjordens vikt och kan därför flyta upp till ytan när du vattnar. Detta kan också göra att dräneringen försämras i den nedre delen av krukan med tiden. Effekten blir värre ju mindre eller grundare krukan är.

Använd perlit / vermikulit så här

Vermikulit och perlit är mest lämpade när du odlar ettåriga växter(annueller) i stora krukor eller i trädgården.

Leca har vissa begränsningar men är ett billigt alternativ

De mest kommersiellt tillgängliga lecakulorna har en kornstorlek på 8-14 mm. Detta är samma storlek som den leca man använder som byggnadsmaterial. Det finns i stort sett ingen skillnad mellan trädgårds-leca och byggnadsmaterial-leca. Den vanliga lecan är det billigaste alternativet när det kommer till att förbättra strukturen i sin odlingsjord. Materialet är både tåligt och återanvändbart. Å andra sidan är det rätt så krävande att använda. Man kan behöva vara både erfaren och påläst för att det ska bli rätt.

Som du kan se i diagrammet ovan dränerar leca vatten väldigt bra. Endast 5-20% i blandningen räcker för att få tillräckligt resultat när man vill justera dräneringsförmågan.

Nackdelen ligger också i just denna höga dräneringsförmåga. Den dränerar lite för bra ibland. Personligen använder jag sällan vanlig leca till mina krukväxter, eftersom att jag har en tendens att inte hinna vattna alla blommor. Hade jag haft en hög halt leca i jorden då hade den torkat ut alldeles för snabbt. Tyvärr är lecan inte ens användbart till växter som helst vill ha torr jord, till exempel ökenväxter som kaktus eller elefantfot. Detta på grund av att deras rotsystem är små och känsliga. Jord till kaktusar måste dränera mycket väl men också kunna behålla lite vatten. Och det är just den balansen som är svår att få till med vanlig leca.

Mini-Leca är ett mer flexibelt alternativ

Leca med liten kornstorlek (mindre än 8mm) är mindre vanlig men är mer användbar. Håller den dubbelt så mycket vatten är det lättare att få en välbalanserad jordstruktur.

Använd lecakulor så här

När det gäller att täcka jordytan eller att ge dräneringslager mellan krukan och innerkruka gör leca ett lika bra jobb som andra alternativ. Man kan också använda leca när man vill använda en stor kruka, men där plantan ännu inte har fått ett tillräckligt stort rotsystem. Krukor på balkong eller i skuggiga och svala lägen kan dock ha en liten mängd leca i blandningen eftersom fuktig jord under en längre tid kan skapa rotröta.

Mini-leca är mer av ett allround substrat. Man kan upp till 50% i sin jordblandning, beroende på växtsort.

Mest balanserad är Pimpsten

Pimpsten har en god balans mellan dränering och retention av vatten. Pimpstenar är också hårda och täta, vilket innebär att de kan hålla sig i blandningen utan att krossas och ge jämn luftning under många års användning.

Du kan ha 20-60% pimpsten i din jordblandningen, ibland ännu mer om du odlar ökenväxter som kaktusar. Pimpsten kallas ibland för ”det perfekta substratet” på grund av dess allsidighet. Den goda kvalitén betyder dock tyvärr att den är dyrare än de flesta andra alternativ. Men kom ihåg att du faktiskt kan minska frekvensen du omplanterar dina växter med, vilket gör den till ett mer kostnadseffektivt alternativ i längden.

Använd pimpsten så här

Att täcka jordytan med den och ha den i sin jordblandning är de vanligaste användningsområdena för pimpsten, men kom ihåg att man faktiskt också kan odla hydroponic med den!