Terrarium

Terrariets historia i korthet

Idén att förvara växter i glasbehållare materialiserades av Dr.Ward i mitten av 1800-talet. Det var en tid då ett socialt fenomen vid namn ”Pteridomania” härjade i England. Folk hade blivit som besatta av att samla olika varianter av ormbunkar. Då ormbunkar inte trivs i torra inomhusmiljöer började man använda vad vi nu kallar terrarium för att ge växterna den fuktiga miljö som bäst efterliknar deras naturliga habitat. De tidiga alsterna av terrariet kallades till och med för ett ”wardian case”.

Med tiden började terrarium användas för att samla och förvara alla möjliga exotiska och fuktkrävande växter, och har med tiden blivit en naturlig del av många växtälskares hem.

Vad är bra med terrarium

Bortsett från att de så klart är väldigt vackra, har terrarium också många praktiska egenskaper för växter och deras vårdare.

Det finns en hel del växter som är svåra att växa inomhus och ofta beror det på den torra luft vi har i våra uppvärmda bostäder. Adiantum, mimosa pudica, sicksackbuske, och slideranka för att nämna några. Om du har erfarenhet av att döda dessa växter, sätt dem i ett terrarium. Det kommer att ge dessa växter den luftfuktighet de behöver för att växa och må bra. Terrarium är också i princip underhållsfria. I terrariekretsar talas det ofta om en man som hållit sitt terrarium oöppnat i 40 år. Vattnet cirkulerar ständigt tillbaka ner i jorden och så länge växterna får sol kan de fortsätta växa. Är terrariet inte helt förseglat behöver man då och då fylla på med lite vatten. Jag brukar till exempel spruta lätt på jordytan en gång i månaden. Andra vattnar bara någon gång om året.

Kom igång med ditt eget terrarium

moss terrarium

Det är mossornas enkla skönhet som fängslar mig. Tack vare terrarium kan jag njuta av mossorna varje dag i mitt hem. Jag vill gärna dela min personlig kollektion med andra mossälskare! Besök oss på tillfällig marknader om du är nyfiken på vårt utbud, eller bara vill berätta om dina egna favoritmossor.

Vill du prova fixa själv? Vi har nu ett DIY kit för den som vill komma igång på ett snabbt och smidigt sätt! Det är inte alls komplicerat, men här på sidan har vi samlat en del tips som kan vara till hjälp i början av dina terrariumäventyr.

Läs också >> Hur man göra Terrarium? Köp DIY kit