Vad betyder ”torvfri” jord?

Har du någonsin undrat vad ”blomjord” är för något? Vad innehåller det egentligen? Var kommer det från? Är det det samma jord som man hittar ute i trädgården fast propert packeterad?

Det låter kanske konstigt men vanlig blomjord består faktiskt till största delen av död mossa. En grupp mossa som kallas ”Sphagnum”, ofta kallad vitmossa här i Sverige.

Mossor brukar växa uppåt medan dess nedre segment dör av med tiden. Dessa döda och lättförmultnade delar brukar vi kalla ”Torv”, vilket är den största beståndsdelen i vanlig blomjord.

Torv som odlingssubstrat är lätt att använda, relativt effektivt och den är billig per liter. (Se nedan för detaljer) Det är därför många jordprodukter innehåller torv.

Var finns torv?

I Sverige finns riklig mängd torv i hela landet. Det är en annan anledning till varför säljs så mycket odlingstorv som plantjord i butiker. Så mycket som 15% av Sveriges landyta består av torvmark* och Sverige är en av fem länder som tillverkar mer än en miljoner ton odlingstorv varje år.** Andra länder är Tyskland, Kanada, Lettland, och Ryssland.

Varför ”torvfri”?

Numera hör vi mer och mer om ”torvfri” jord på marknaden. Men om vi har gott om torv och den fungerar bra som medium, varför skulle man då vilja ha torvfri jord?

Största anledningen är den miljöpåverkan som brytningen av torvmark resulterar i. Alltså, torvmark är en enorm koldioxidreserv och när man bryter ned den släpper vi tillbaks koldioxiden ut i luften.

En annan anledning är att torven är olämplig för att odla vissa växter, såsom kaktusar och suckulenter. När torv torkar upp helt kompakteras den och fortsatt bevattning försvåras då vatten inte kan tränga in till rotsystemet. Ungefär som en gammal disktrasa.

kompakterad torv

När man odlar kaktusarna brukar man rekommendera mindre ofta bevattning. Då drar torvrik blomjord ihop sig och skapar tomrum mot krukan, se bild. När man sedan vattnar rinner vattnet bara direkt ner på botten utan att tas upp av växten.

Torvfri jord är inte bara för vindruvor och hortensia

Även om begreppet ”torvfri” jord har funnits i ett par decennium är det inte allmänt känt hur jorden används. Ibland hör man folk säga att man använder torvfri jord för att odla växter som inte gillar sur jord, som vindruvor eller hortensia. Men det här är inte riktigt sant. Torven i sig är sur, men vanlig blomsterjord med torv är behandlad med kalk (kalkad) för att neutralisera ph-värdet. Man måste köpa speciell jord som Rhododendronjord till växter som helst vill odlas i sur jord. Anledningen till användandet av torvfri jord är istället för att förhindra kompaktering och klimatpåverkan.

Vad innehåller torvfri jord?

Idag säljs torvfri jord med olika varumärken men de kan ha helt olika innehåll. Några av dem är baserade på komposterat trädgårdsavfall (kallas grönkompost, barkmull osv) och sand. Det finns också kokosfiber som alternativ till torv. Det är rensade och krossade kokosnötskal, gödslad och i många fall komprimerad för att minska energiförbrukning vid leverans.

Är torv verkligen prisvärt?

Det sägs ofta att torv är billig, men det är faktiskt inte helt sant. Om man går till en stor blomsterkedja där båda torv och torvfritt säljs, är det oftast så att torven kostar mindre än torvfritt. Men om man tittar på andra källor kan man hitta lika billigt eller ännu billigare alternativ. Till exempel vid lösviktsförsäljning eller hos återvinningscentraler kan man göra bra affärer. Nedan är en prisjämförelse mellan torv-, kokosfiber- och kompostbaserad plantjord.

Material Butik Storlek Pris Pris per 1L
Blomjord (Torv) Öob 10L 20kr 2kr
Cocosfiber Ikea 15L 30kr 2kr
Blomjord (Torv) Öob 200L 100kr 0.5kr
Trädgårdsjord (Blandning av sand, kompost, torv och lera) Sörab (Återvinningscentral i Stockholm distrikt) 1ton (ca. 833L) 375kr 0.45kr
Kompost Sysav (Återvinningscentral i Malmö distrikt) 1ton (ca. 1250L) 180kr 0.15kr
Kompost, Planteringsjord (Blandning av kompost, torv och sand) NSR(Återvinningscentral i Helsinborg distrikt) 1.2 ton (ca. 1500L) 350kr 0.23kr

I tabellen kan man se planteringsjord i olika storlek med det billigaste priset vi hittade för respektive variant.

För inomhusväxter brukar man köpa mindre förpackningningar. Då passar ca 10-20L, vilket brukar kosta ca 20kr. När det gäller kokosfiber har IKEA den billigaste. Kokosfiber är komprimerad och 15L förpackning är faktiskt mycket mindre än 10L torv-blomjord. Detta underlättar transport och förvaring i hemmet.

Billigaste torvbaserad jord i större förpackning är ca 100kr för 200L (40L, 5 stk). Men beroende på ditt bostadsdistrikt har du kanske tillgång till mycket billigare alternativ. Varje regional återvinningscentral har jordmaterial som man kan köpa i bulk. Om man till exempel bor i Malmö erbjuder Sysav kompost gjord av lokalt anskaffat grönavfall till endast 30% av kostnaden, jämfört med billigaste torvbaserade jorden i vanlig handel. Om man inte skapar sin egen jord i trädgården finns det inget alternativ som är billigare eller mer ekologiskt än att köpa jord i bulk av återvinningscentraler!

*Sveriges Geologiska Undersökning ”Peat”
**indexmundi ”Peat: World Production, By Country”