Viktigaste skötselråd man måste veta om krukväxter

Tidigare arbetade jag på en stor växtbutik i centrala Malmö där vi sålde hundratals olika sorter. Medan jag arbetade där svarade jag på många frågor om skötsel, och upptäckte snabbt hur svårt det var att ge råd som är korta men samtidigt utförliga nog.

I det här inlägget vill jag försöka förklara det mest grundläggande som du borde veta om krukväxter.
Skötsel är naturligtvis väldigt olika från art till art, men här kommer jag att skriva om de generella grunderna av växtvården.

Vatten

Ju mer vatten du ger desto mer växer växterna, men det är lättare att döda växter med övervättning än undervattning.

Eftersom vatten är nödvändigt för fotosyntesen är det inte svårt att gissa att ju mer vatten växten får ju mer möjliggör man tillväxten. Men ger du för mycket vatten kan roten ruttna. En rutten rot blir aldrig frisk igen och växten kommer att dö. Det är väldigt svårt att se tecken på övervattning innan det är för sent så var försiktig! En tumregel kan vara att inte vattna om man ser att jorden fortfarande är fuktig.

När det kommer till undervattning är det lättare att se på din växt när det är dags för vatten. Den brukar se lite ihopkrympt och trött ut men så fort man gett vatten så ställer den sig stolt igen över natten.

Är man osäker så är det säkrare att vattna för lite än för mycket.

Det är också bra att veta att du kan fördela växter i tre grupper när det gäller att bevattna.

1. Växter som bör hållas ganska torra (kaktus, succulenter) – vatten en gång i månaden till en gång i veckan

2. Växter som är törstiga men kan också ta torr mark under en tid (monstera, gurranka, fjädersparris) – vatten en gång varann vecka till två gånger i veckan.

3. Växter som tycker om att vara lite fuktiga på jorden hela tiden (Begonia, Vippjasmin, orkidé) – vatten en var tionde dag till tre gånger i veckan

Medan 2 och 3 överlappar varandra i några av plantorna, överlappar 1 och 2 sällan varandra.

När du frågar ett biträde i växtaffären, fråga dem vilken av dessa tre kategorier som plantan i fråga skulle kunna tillhöra.

Ljus

Alla växter behöver ljus. Även om ”mörktåliga växter” är ett vanligt sätt att beskriva vissa växters höga toleransnivå för skugga, kan inga växter överleva utan ljus.

Så hur ljust ska det vara? Här kommer jag att ge dig instruktioner som hänvisar till exakta mätningar, för att undvika förvirrande och diffusa begrepp som t ex ”soligt område” eller ”halvsoligt/halvskuggigt”.

Återigen kommer jag att dela upp alla växter i tre grupper.

1. Solälskande växter (kaktusar, suckulenter, fruktträd, tropiska blommor)
De bör placeras inom
2m från södra fönstret
1m från väst / östfönster

2. Solälskande men också skuggatåliga växter (De flesta inomhusplantorna)
De bör placeras inom
3m från södra fönstret
2m från väst / östfönster
precis vid nordfönstret

3. Skuggatåliga växter (Vissa växter som är särskilt tålig mot skugga är t ex monstera, gullranka, saintpaulia, cyclamen, fönsterfikus, aralia, azalea, ormbunkar, murgröna, dracaena.)
Man kan placeras inom
4m från södra fönstret
3m från väst / östfönster
1m från nordfönstret

Växter i den tredje kategorin kännetecknas av hög tolerans mot skuggiga områden, men om de får välja vill de helst ha samma förhållanden som för andra kategorin.

Det kan variera från situation till situation beroende på ljuskvaliteten. Om du bor i stan och solen alltid ligger bakom byggnaden framför ditt fönster, kanske du hellre vill använda mätningen av väst/öst för sydfönster eller norr för väst/östfönster.

direkt sol

Ovanstående talade vi huvudsakligen om minimibehov av ljus för växter, men det finns också maximal ljusmängden som växter kan använda och att ljusintensiteten ligger runt 1/20 till 1/2 av den fulla direkta solen. Det betyder att även om växter får full direktsol kan de inte använda så mycket ljus eller sämre, de kommer att brinna sig om de kombineras med torr, varmluftssituation.
Man vill bli varnad när man placerar dina växter på till exempel 1m från södra fönstret eller precis vid väst / östfönster.

Det betyder inte att du inte kan placera växter på detta läge, men för att dina växter ska bli gladare, vill du använda luftfuktare eller hålla fönstret öppet för solig sommardag för att kontrollera fuktigheten.

Luftfuktihet

Vi pratade lite om hur torrluft kan orsaka bladbränning när den kombineras med direktsol.
Svenska bostäder är alltid varma och mycket bekväma för människan. Men luften tenderar att bli lite för torr för några av de inomhusplantorna att överleva.
Lägenheter tenderar att vara varmare, därför torrare på grund av bättre isolering.

Om du lever lyckligt i det varma, mysiga hemmet, måste du veta att några växter som adiantum, sophora, olivträd eller Acasia mimosa kanske inte håller med dig.

Hur sköts växterna i butiken

Växter gillar inte abrupta miljöförändringar. Om du till exempel köpte en suckulent som Aeonium som satt i ett ganska mörkt och fuktigt läge i ett halvt år, vill du inte placera det direkt på fönsterbrädan över ett varmt element genast, då kommer den antagligen tappa alla löven.

Om du ger dem tillräckligt med tid, har växter möjlighet att anpassa sig till den nya situationen i ditt hem. Börja med att imitera miljön i affären och sedan flytta gradvis till slutdestinationen.

Titta noga på situationen där plantorna satt i butiken (ljus, temperatur) och fråga dem hur ofta de har vattnat, liksom hur länge sedan de fick växten ifrån plantskolan.