Hur man odlar Fukiran (Vanda falcata) i vitmossa

Fukiran (Vanda falcata) är en epifytisk orkidéart från Japan. Här följer en kort introduktion till växten samt råd till hur man odlar och sköter den.

Photo/thanks to Benson Kua
Photo/thanks to scott361
Photo/thanks to scott361
Photo/thanks to cskk

Furan, Fukirans historia i Japan

Vanda falcata (kallades Neofinetia falcata innan 2013) är en av orkidéarterna som växer i östasien, främst Japan, Korea och Kina. I Japan har de används som krukväxter redan från Edo-period, tidigt 1800-tal.
Det japanska namnet Furan(fūran) betyder vindorkidé. Detta namn kommer av att deras naturliga hem är hängandes ned med rötterna ifrån ett högt träd, sakta gungandes i vinden. Samma art kan också kallas Fukiran(fūkiran) när man talar om vackra exemplar i krukor. Det betyder ungefär orkidé av ”rik och adel”. Om exemplar visar spektakulära kännetecken säljs dem ibland för tio till hundra tusentals kronor.

Fukiran i vitmossa

furan ukiyoe
Fukiran odlas i en liten kruka med vitmossa som substrat. Det traditionella sättet att odla dem är att sätta plantan halvt över ytan med sina rötter täckta i vitmossa. Nedre halva sitter i krukan medan mitten hålls tom. Detta för att växten ska få bra med luft.
Man kan också odla dem på korkbark eller en fernwood-board, ofta i kombination med vitmossa. Då kan man imitera växtens naturliga livsmiljö.

Furans livsmiljö

Furan växer i Japans södra halva. Till skillnad från tropiska orkidésorter som Brudorkidé (Phalaenopsis) är furans livsmiljö i den tempererade zon. Det betyder att luftfuktighet inte är lika hög som i tropisk regnskog samt att det på vintern kan bli så kallt som 0 grad. Vintern i Japan är dessutom ofta torr.

Hur man at hand om Furan

Från sommar till höst när de växer vill de ha halvmycket ljus och ordentligt med vatten. De bränner sig lätt om de utsätts för direkt sol, så norrfönster är perfekt. Se till att de torkar upp mellan bevattningen. Hålls de konstant fuktiga är risken för röta stor. Inomhusmiljö passar bäst vad det gäller luftfuktighet. Under växande period kan de gödslas med försvagat flytande gödsel. En femtedel av blandningsmängden räcker.

På vintertid är det viktigt att hålla dem torra. Undvik vanlig bevattningen och bespruta dem något bara när de visar sig trötta av torka. Om ni har ett svalare läge hemma med ca 5 till 10 grader kan det vara en bra plats att vintervila Furan på.

Furan växer väldigt långsamt. Vanligtvis bara ett par löv per år.
Köp högkvalitativ vitmossa för odling